Kosten en vergoedingen

Kosten en vergoeding

Per 1 januari 2022 is er sprake van het zorgprestatiemodel

Het fundament van het zorgprestatiemodel bestaat uit behandelprestaties. Deze prestaties zijn herkenbaar voor iedereen en ze weerspiegelen de daadwerkelijk geleverde zorg.


De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt.


Factoren zoals het beroep van persoon die de behandeling uitvoert, de duur van elk consult, de plek waar de zorg plaatsvindt, wegen allemaal mee in het bepalen van de prijs voor de geleverde zorg.


Je zorgverzekeraar krijgt rekeningen van de behandelaar op basis van zorgprestaties en gaat dus zorgprestaties vergoeden. Je kan deze zorgprestaties terugvinden in de digitale omgeving van je zorgverzekeraar. Als je eigen risico moet worden aangesproken, gebeurt dit ook op basis van zorgprestaties.


Er zijn aparte tarieven voor de vrijgevestigde GGZ. De tarieven zijn dus anders (en vaak lager) dan de tarieven voor GGZ in een instelling.


Voor meer informatie over het zorgprestatiemodel kijk op:


https://lvvp.info/voor-clienten/zorgprestatiemodel-wat-verandert-voor-patienten/


Meer informatie staat over de regelgeving van de NZa kunt u vinden https://www.nza.nl/zorgsectoren/geestelijke-gezondheidszorg-ggz-en-forensische-zorg-fz/nieuwe-bekostiging-ggz en op www.zorgprestatiemodel.nl


Niet alle problematieken worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Aanpassingsstoornissen, slaapstoornissen, specifieke fobie, relatie- en gezinstherapie, evenals behandeling voor arbeidsgerelateerde klachten (burnout) of levensfase- of identiteitsproblematiek worden niet meer vergoed vanuit de basisverzekering en zijn hiermee onverzekerde zorg. Dit betekent bijvoorbeeld dat wanneer de behandeling zich richt op het verbeteren van relationele problemen of wanneer er enkel sprake is van arbeidsgerelateerde klachten, dit niet meer vergoed wordt en de behandeling zelf bekostigd dient te worden.


Het is mogelijk dat je zelf wenst te betalen zonder dat je behandeling geregistreerd wordt. Helaas is het in Nederland wettelijk verplicht alle psychotherapeutische hulp via de DBC’s te registreren en te declareren. Je kan wel gebruik maken van andere diensten, zoals coaching of supervisie, waarvoor geen DBC’s gelden. Voor coachingstrajecten gelden andere vergoedingen. Wil je hierover meer informatie dan kan je contact met me opnemen.


No show

Mocht je verhinderd zijn op de ingeplande tijd, dan kun je de afspraak verzetten, op voorwaarde dat je dit ten minste 24 uur van tevoren doet. Mocht je een afspraak vergeten of door omstandigheden niet kunnen komen, dan wordt de gereserveerde tijd gedeeltelijk in rekening gebracht, dit ongeacht de reden. Het tarief bedraagt 75 euro.


Share by: